Hoe het zo gekomen is

Gepubliceerd op 24 juli 2022 om 21:25

Zondag 24 juli 2022 - In 2005 maakte ik samen met een aantal leden van de serviceclub Kiwanis Hilversum-Baarn het boekje 'Schrijvers in Baarn; een literaire fietstocht door Baarn en Lage Vuursche'. De tocht van zo'n 30 kilometer ging langs 25 huizen waarin min of meer bekende schrijvers hadden gewoond. Om redenen van privacy hadden we besloten om de huizen waarin op dat moment nog schrijvers woonden, niet in de route op te nemen.

Het moet gezegd: het boekje werd een redelijk succes. Er stonden elf advertenties in, met de opbrengst waarvan we de productie konden bekostigen en ook nog wat overhielden voor het goede doel. En toen werd het weer stil. Heel stil. Tot ik vorig jaar in een kartonnen doos een stapel van die boekjes tegenkwam. Ik stond op het punt de laatste exemplaren in de oudpapier-kliko te deponeren, toen ik plotsklaps op het idee kwam om het indertijd verzamelde materiaal te gaan hergebruiken voor YouTube-filmpjes en podcasts.

Ik was druk bezig extra gegevens te verzamelen toen ik in contact kwam met Wil Hordijk en Bob van Delft, twee onvermoeibare en uiterst kundige vrijwilligers van RTV Baarn. Wij besloten om gedrieën door te gaan. Intussen had RTV Baarn aangegeven dat zij de filmpjes graag zou willen uitzenden en op haar eigen YouTube-kanaal plaatsen.

We ontwikkelden een concept dat erop neerkomt dat we per schrijver een film maken waarvan het accent enigszins ligt op de relatie die de schrijver met Baarn heeft gehad, en een podcast waarin we wat dieper ingaan op het leven en werk van de schrijver. We zien het als een leuke uitdaging om met hetzelfde materiaal inhoudelijk twee heel verschillende producties te maken. Het derde part van het concept is een essay dat ik over de individuele auteurs schrijf. Er blijft immers zo verschrikkelijk veel materiaal over dat in de film noch in de podcast kan worden gebruikt.

Er bestaat nu een website, een Facebook-pagina en een YouTube-kanaal voor 'Schrijvers in Baarn'. Ik ben benieuwd of het lukt om er een succes van te maken. Het onderwerp van ons project is literatuurgeschiedenis in de meest brede zin van het woord. Het zijn vooral de ouderen die nog belangstelling hebben voor dat onderwerp; maar het percentage digibeten onder hen is vrij hoog. De jongere generatie leest en schrijft weliswaar met de moderne digitale media, maar heeft helaas niet zoveel belangstelling meer voor ons cultureel erfgoed.

Past de inhoud wel bij de vorm? De tijd zal het leren. Voorlopig hebben Bob van Delft, Wil Hordijk en ik er veel plezier in.

Cok de Zwart

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Malou Meijer-Hierck
2 jaar geleden

Kan ik dit boekje nog ergens bestellen/kopen? Vr gr Malou